Inredning

Mina tankar om träning och hälsa

Inlägget innehåller reklam.

Jag la upp en före/efter bild på mig själv, på instagram för ett par veckor sedan. Visade i stories vilken skillnad bara 3 månaders träning kan göra på kroppen. Den största syns inte på utsidan, (inte på vågen iallfall) det är den man gör på insidan. Jag har aldrig tränat i hela mitt liv tidigare. Så anti. Men efter 30 kg plus på vågen, diskbråck och en blodpropp i hjärnan så omvärderade jag min inställning till ett hälsosammare liv. Det blev mitt ”wake up call”. Nu är jag verkligen ingen fitnessguru och jag är låångt ifrån ”vältränad”. Men ändå, jag tog steget och jag är en liten bit på vägen. Bara det får mig att må bra. Ska visa er bilderna i fråga längre ner i inlägget. Tog bort dem från instagram efter ett par timmar, även om jag fick massor av pepp så blev jag så där fjantig och nästan skämdes, fast jag är stolt på samma gång. Kabla ut en bild på sig själv i all prakt, är inte något jag gör lättvindigt.

Många, många som följer mig på instagram kommenterade bilderna i privata meddelandet och undrade hur jag gjort? Jo. Jag tvingade mig. Jag hatade att gå till gymmet precis som innan, men jag tvingade mig. Efter ca 2-3 veckor märkte jag att jag plötsligt inte tvingade mig själv längre. Jag ville gå dit för jag mådde så jävla gott av det. Panikångesten blev avsevärt bättre, självkänslan också. Man blir lite hög på känslan när man kliver ut därifrån efter att ha gjort något bra, för sig själv. Kommit hem ifrån, bort från stressen där och bara få fokusera på mig själv och mitt egna mående en timme, det är en ljuvlig känsla.

För att det skulle kännas roligare mutade jag mig själv med nya träningskläder. Nu har jag även skaffat en jättebra klocka, som mäter i stort sett allt jag gör i vardagen och på gymmet. Klockan är från Garmin, den heter Vivomove och finns på Klockmagasinet . De har förövrigt en hel uppsjö klockor, till bra priser. Att välja var inte helt enkelt, men de har bra service med kunnig personal. Man får ju fundera ut vilka funktioner som känns viktiga.

Vanliga ”träningsklockor” har ofta ett visst utseende tycker jag, det passar inte riktigt min vardagliga stil så jag la lite tid på att leta upp en som både var funktionell och snygg. Jag ville ha en som är hybrid, alltså både vanlig analog klocka och smartklocka i ett. Jag ville åt den analoga klockans utseende och de smarta funktionerna, och hittade den perfekta: Garmin Vivomove

Man pratar så mycket i dagens samhälle om vikten av fysiskt aktivitet och rörelse. Även jag, i detta inlägg. Det är viktigt för hälsan. Men det finns något som är MINST lika viktigt- vila, sömn och ÅTERHÄMTNING. Jag som varit sjuk av min stress, vet det mer än väl. Klockan hjälper mig att ha en hållbar nivå mellan aktivitet och vila. Sover man med klockan kan man se i Garmin appen hur sömnen varit, de olika stadierna och hur länge de varat. Sen sammanställs det mot det man gör under dagen så att man inte ska förbruka mer energi än man lagrat. Funktionen heter Body Battery. Den talar också om för mig när pulsen indikerar stress och att det är läge att varva ner. Eller tvärtom, om jag suttit still för länge 😉 När jag kollade på nya avsitten av Outlander och klockan bad mig att röra mig så blev vi ovänner för en sekund. Outlander är heligt, så lägg ner.

Det är peppande att se sina framsteg svart på vitt, i bildform men också i resultaten i klockan. Eftersom den mäter puls och även hur blodet syresätter sig genom funktionen ”pulse ox” så kan man se hur konditionen går framåt. I appen som är kopplad till klockan ”Garmin Connect” lägger jag in all träning, skriver kort om hur jag upplevde passet, tider osv och så synkar klockan och appen så man kan se resultaten, kaloriförbrukning, antal steg osv. Man kartlägger sig själv, kan man säga.

Det där med stegräkning boostar mig väldeliga. Kan stå och trampa på stället för att få ihop mina steg på kvällen, då dyker det upp ett fyrverkeri på klockans skärm som gratulerar mig för att jag kommit i mål. Man tackar, liksom. Att klockan är galet snygg gör ju heller ingen ledsen precis. Det där med vardagsmotion är något som jag undvikit så långt det där i större delen av mitt liv. Men det gör skillnad att försöka ta en promenad och inte bli stillasittande dagarna i ända. Kosten är något jag jobbar på att lägga om. Har egentligen inte uteslutit något annat än de där uppenbara skurkarna, som trettioelva mackor på kvällen med O’boy, fikabröd och godis (utom på lördagar). Det jag äter lägger jag in i appen My Fitness pal, som man kan synka med Garmin appen, så ser jag att jag håller mig på mattan med kalorier i förhållande till träning och rörelse under dagen. Försöker att inte överäta, mat behöver man ju men det måste ju inte vara tre stora portioner. Smal är inte målet ändå, så jag överdriver inte åt nåt håll. Jag vill bli stark och äta sundare.

Det är ganska ointressant och en dålig idé att jämföra sig själv med andra, bättre att hålla ordentlig koll på sina egna resultat och vara nöjd och glad för sina framsteg. Det peppar mig att veta att något som sköt pulsen i taket för 3 veckor sedan, plötsligt avklaras utan ”nära döden upplevelse”. Att plötsligt börja se att det växer fram och existerar lårmuskler under tightsen. Man vill se mer resultat, man vill fortsätta. Bara så där, till och med jag som ansåg gymmet vara det sista stället på jorden jag ville vara på. Nu längtar jag ibland efter att göra gympassen och det är mig en fröjd att få mata in information i klockan och se framstegen. Förutom alla träningsfunktioner i klockan, finns andra bra vardagsförenklingar. Typ att även om jag inte har telefonen intill mig så får jag notis i klockan om att jag fått sms, att det ringer osv. Perfekt på gymmet eller när jag går runt och påtar i trädgården och inte har mobilen på mig. Så länge bluetooth når så aviserar klockan. Läs mer om funktionerna HÄR

Min största stenklump, eller ursäkt att aldrig gå till gymmet, var att jag vet inte hur man gör. Jag kan inte några bra övningar osv. Men jag startade på roddmaskinen, crosstrainer och de där redskapen som är mer givna. Sneglade på andra hur de gjorde i maskinerna, ryckte med vänner som är duktiga i gymmet, hittade massor av bra övningar på Youtube och på instagram. Allt är inte för alla, men det finns något som passar alla. Jag gillar att blanda, styrka och kondition. Men mest gillar jag styrka. Det är ett lugnt tempo, det mår jag bra av. Sätter ihop ett antal övningar och kör ex 10-15 repetioner x 3. Gummiband är ju en fantastisk grej också, finns hur mycket som helst man kan göra med dem. Jobbigt som fasen, men ändå ett lugnt tempo. Googla övningar! Pilatesboll är också en favorit. Speciellt till magövningar. Det behöver inte vara värre än så. Ca 40 minuter av ens liv några dagar i veckan, gör skillnad. Även om du inte svettas som en kalv. Kan jag, så kan fan VEM som HELST. Det garanterar jag.

Vill verkligen understryka, att det där med att vara smal, det är inte det jag strävar efter. Det är att vara frisk och stark. Jag hatar egentlig en vikthets. Jag tycker om runda former. Men inte en trasig rygg, blodpropp och annat skit som osunt leverne bidragit med.

En reaktion till “Mina tankar om träning och hälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s